неділя, 17 квітня 2022 р.

 Сьогодні, 17 квітня, християни святкують Вербну неділю, або Вхід Господній в Єрусалим. Цим святом також розпочинається Великий Тиждень, який ще називається Страсним.

Вербна неділя – одне із найбільших та найшанованіших християнських свят. У народі її ще називають "шутковою" або "квітною". Також це свято багатьма мовами світу має назву Пальмова неділя. Це пов’язано із тим, що гілки пальм стелили на дорогу під час в'їзду Господа Ісуса в Єрусалим. Однак, оскільки в Україні немає пальмових гілок, а весна настає з цвітінням верб, то пальмові гілки вирішили замінити вербними. Це свято немає сталої дати, і щороку відзначається за тиждень до Великодня або в шосту неділю Великого посту. Цьогоріч воно припало на 17 квітня.

У Вербну неділю прийнято з сім’єю іти до церкви, аби освятити вербові гілки. Повертаючись зі свяченою вербою до своїх домівок, люди б’ють нею один одного, промовляючи: "Не я б’ю – верба б’є, за тиждень – Великдень, уже недалечко червоне яєчко!". Вважається, що завдяки цьому людина стане здоровішою. Освячені гілки верби після свята не викидають, їх зберігають вдома протягом року, адже вірять, що це захистить оселю та господарів від нещасть.



Немає коментарів:

Дописати коментар

  Протокол № 7 засідання педагогічної ради Гориславської гімназії Присутні: 14                                                        ...