вівторок, 25 жовтня 2022 р.


У щільному інформаційному потоці інколи дійсно важко відрізнити фейк від правди. Тим більш, ворог вдосконалює методи та знаходить нові способи зманіпулювати. Та все-таки у більшості фейків є щось спільне. Усього по кільком ознакам можна визначити чи фейкову інформацію ви бачите, чи правдиву.

 

1️⃣ Перше, на що варто звернути увагу — це тон і стиль повідомлення в каналі, чаті чи групі. Медійники з хорошою репутацією дотримуються журналістських стандартів і не вдаються до клікбейту, поширення неперевірених даних або ж емоційних переконань без доказів. 

 

2️⃣ Якщо в повідомленні немає джерела інформації, не вказано автора коментаря чи в тексті посилаються на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація ПЕРЕВІРЕНА»), а також закликають «максимально поширити новину» — найімовірніше, перед вами фейк. Часто такі повідомлення ще й містять забагато знаків оклику, знаків запитань чи емоджі. 

 

3️⃣ Буває й таке, що політикам чи громадським діячам приписують вигадані або вирвані з контексту коментарі. Тоді потрібна подвійна перевірка. Повідомлення варто знайти на інших публічних акаунтах спікера. Якщо коментар більше ніде не з’являвся, — це привід йому не довіряти.

 

4️⃣ Також трапляються перекручені чи навмисно неправильно перекладені слова, цитати з іноземних ЗМІ. В такому випадку варто розшукати першоджерело й перевірити текст оригінального повідомлення.

 

Більше про те, якими бувають фейки та як їх розпізнати читайте у лонгріді: 
ukrainer.net/yak-rozpiznaty-feyk

Немає коментарів:

Дописати коментар

  Протокол № 7 засідання педагогічної ради Гориславської гімназії Присутні: 14                                                        ...