понеділок, 31 жовтня 2022 р.

 3 грудня 2022 року виповнюється 300 років від дня народження Григорія Сковороди – видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, музиканта, педагога.


Григорій Сковорода заклав ідею «сродної праці». Філософ вважав, що кожна людина повинна працювати за своїм покликанням. Він наполягав, що слід робити в житті те, що приносить людині лише радість і щастя. Письменник писав: 

«Цілком мертва людська душа, яка не вдалася до свого природного діла… Я безнастанно говорив це молодим, щоб випробовували свою природу.»


Григорій Сковорода мав дуже глибоке розуміння щодо виховання дітей. Роль батьків він порівнював з деревом та плодами: 

«Як від яблуні соки до гілок її течуть, так батьківський дух і норов переходить до дітей, аж поки ті не відійдуть і самі не вкореняться.


Григорій Сковорода провів понад 20 років у мандрах. У своїх творах він і вчить кожного подорожувати та насолоджуватися моментами життя: 

«Шукаємо щастя по сторонах, по віках, по станах. А воно скрізь і завжди з нами, як риба у воді, так ми в ньому. Не шукай його ніде, коли не знайдеш скрізь. Воно преподібне до сонячного сіяння: відкрий тільки вхід йому в душу свою».


Григорій Сковорода мав своє бачення любові до Батьківщини: 

«Коли не зможу нічим любій вітчизні прислужитись, в усякому разі з усієї сили намагатимуся ніколи ні в чому не шкодити».



Немає коментарів:

Дописати коментар

  Протокол № 7 засідання педагогічної ради Гориславської гімназії Присутні: 14                                                        ...